Gepubliceerd op 16 november 2018 09:26

SchuldenlabNL

16 november 2018 - Op 14 november jl. is het SchuldenlabNL gelanceerd. SchuldenlabNL is een platform waar uiteenlopende publieke en private partijen actiegericht samenwerken. Verzekeraars, gemeenten, woningbouwverenigingen, welzijnsorganisaties, energieleveranciers, bedrijven en banken zijn bij SchuldenlabNL betrokken. Deze partijen hebben een gemeenschappelijk gevoel: de schuldenproblematiek gezamenlijk aanpakken.

De Nederlandse Vereniging van Banken is aangesloten bij SchuldenlabNL. Banken zien als eerste of een incasso doorgaat, of mensen achterstanden hebben, of dat ze langer rood staan. Banken gaan mensen benaderen en attenderen op de hulp die zij kunnen krijgen. Lees meer op de website van RTL Nieuws terug: "Sta je rood of rekeningen niet betaald? De bank gaat je een berichtje sturen" en kijk de afleveringen terug.

In de aflevering van RTL Nieuws geeft Tamara Madern, lector Schuldpreventie en vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht, aan dat de maatschappij ingewikkelder is geworden, vooral voor mensen met een laag inkomen. Zij moeten een complexe administratie bijhouden, met meerdere inkomstenposten en tijden, toeslagen en terugbetalingen. Arm zijn is heel duur. Volgens Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden is er vooral ook een andere kijk op schuldenproblematiek nodig: de kosten van de huidige aanpak van schulden zijn vaak vele malen hoger dan de schulden zelf. Het systeem moet anders: "Iemand kan niet uit zijn zorgverzekering gezet worden, maar wel uit zijn huis." 

naar alle berichten