Basistraining Sturen op Zelfsturing – Vrijwilligers

Effectief praten is een vak en dat vraagt om oefening! Hoe kunnen jouw vrijwilligers de methodiek Sturen Op Zelfsturing toepassen om een hulpvrager beter te begeleiden?    

Op aanvraag bieden wij samen met de coachingspool Sturen Op Zelfsturing een basistraining Sturen op Zelfsturing voor vrijwilligers aan.

Duur3 dagen, of meerdere dagdelen in overleg
KostenPrijzen op aanvraag.
AanmeldenMail naar info@lsta.nl

Methodiek

Initiatieven die hulp bieden bij geldzaken en thuisadministratie hebben een grote uitdaging: hulpvragers helpen het heft (weer) in eigen handen te krijgen.

Sturen Op Zelfsturing is een methodiek die is geworteld in motiverende, oplossingsgerichte en progressiegerichte gesprekstechnieken. Het doel is om hulpvragers zo effectief mogelijk te begeleiden naar financiële (zelf)redzaamheid.

Inzet regionale coachingspool

Ter ondersteuning bij het organiseren van bijeenkomsten of trainingen kunnen coördinatoren gebruik maken van de regionale coachingspool die de Master Sturen op Zelfsturing hebben gevolgd. De coaches zijn actief in verschillende regio’s in het land.

Op aanvraag kan een coach ingezet worden voor het verzorgen van een inspiratiebijeenkomst, een workshop of een hele basistraining voor vrijwilligers. Er zijn verschillende modules mogelijk. Een coördinator die zelf de Basistraining Sturen Op Zelfsturing heeft gevolgd kan samen met een coach een training geven, of deze helemaal uit handen geven aan twee coaches.  

Driedaagse training voor vrijwilligers

In drie dagen maken uw vrijwilligers het gehele gedachtegoed van de methodiek Sturen Op Zelfsturing eigen. Naast de meeste recente inzichten uit de sociale psychologie, gedragseconomie en hersenwetenschap is er veel tijd om samen te oefenen met casussen uit de praktijk. 

Dag 1verlies van grip bij geldproblemen
Tijdens deze dag wordt een theoretische basis gelegd. Er wordt uitgelegd hoe het gedrag van mensen verandert door financiële problematiek. Hoe komt het dat mensen bij de dag gaan leven? Vaker ondoordachte beslissingen nemen? Ook wordt stilgestaan bij de vraag ‘Wat is motivatie?’ De dag wordt afgesloten met concrete handvatten om motivatie te duiden en te vergroten.

Dag 2 – motiverende gespreksvoering
Deze dag gaat over gespreksvoering. Hoe zet je de hulpvrager aan het denken over zijn financiële problemen en stimuleer je hem om in actie te komen voor een duurzame oplossing? Het programma is geworteld in motiverende, oplossingsgerichte en progressiegerichte gesprekstechnieken. Daarmee wordt ook veel geoefend.

Dag 3 – strategisch op pad
Deze dag bouwt voort op de gesprekstechnieken en de theoretische basis van dag 1 en 2. Na het afronden van de basistechnieken wordt aandacht besteed aan de gespreksstrategie. Wat zijn handige strategieën om mensen in beweging te krijgen? Hoe kun je mensen ondersteunen op die lange weg vol concessies?

Meer informatie
 
Geïnteresseerd, of heb je vragen? Laat het ons weten via info@lsta.nl. We vertellen je graag meer over deze en andere trainingen, workshops en bijeenkomsten. Maatwerk is mogelijk!

Gerelateerde artikelen

Geef jouw vrijwilligers dé solide basis mee voor ondersteuning bij geldzaken.