Bewust bekwaam

Leo Böke werkt als coördinator van vrijwilligers die burgers ondersteunen bij geldzaken, voor Buurtteam Amsterdam-West. Het opleidingstraject Sturen Op Zelfsturing inspireerde hem tot het organiseren van zo’n training voor zijn eigen vrijwilligers én leverde inzichten op waar hij nog dagelijks iets aan heeft.

Buurtteam

Hij legde een aardige weg af, voordat hij in de armoedepreventie terechtkwam. Aan het begin van de jaren ’80 begon Leo als onderwijzer en vervolgens werkte hij 25 jaar voor ING. Na een re-integratietraject werd hij geschikt geacht voor de welzijnssector, specifiek de schuldhulpverlening. Hij deed een versnelde hbo-opleiding en is inmiddels coördinator van Buurtteam Amsterdam West, de plek waar alle vragen over werk, gezondheid en geld van burgers uit dat stadsdeel binnenkomen.

Als coördinator houdt Leo zich bezig met de begeleiding en werving van vrijwilligers die burgers met geldzorgen ondersteunen. Ook heeft hij een rol in de matching met hulpvragers in de wijk, het maken van het vrijwilligersbeleid en de ontwikkeling van trainingsprogramma’s. Leo volgde de basis- en mastertraining van de opleiding Sturen Op Zelfsturing van het LSTA.

Weer op examen

‘Pittige opleiding, hoor,’ vertelt hij over de training. ‘De masteropleiding moest afgerond worden met een officieel examen. Een proeve van bekwaamheid, heette dat. Om mijn bekwaamheid te bewijzen, kreeg ik aan het eind van de opleiding een casus voorgelegd. En in die ene situatie, moest ik alle geleerde methodieken, die ik in zes volle dagen had meegekregen, zoveel mogelijk in de praktijk brengen. Ik moet zeggen: ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest.’

‘Inmiddels ben ik master in de methodiek Sturen Op Zelfsturing. In samenwerking met een ervaren master, ga ik de training nu voor vrijwilligers van Buurtteam Amsterdam-West organiseren. Zo proberen we het gedachtegoed steeds verder te verspreiden.’

Gedachtegoed toepassen

Leo vertelt hoe hij nog dagelijks profijt heeft van het gedachtegoed dat hij in de trainingen meekreeg. ‘Als coördinator ondersteun ik niet direct de Amsterdammers zelf, maar de mensen die hen ondersteunen. En toch, bij heel veel gesprekken, kan ik het geleerde toepassen.’ In de training leren vrijwilligers om hulpvragers in hun basisbehoeften te blijven erkennen, aan de hand van het ABC; ‘met de A voor autonomie, de B voor betrokkenheid en de C voor competentie,’ legt Leo uit. ‘Het mooie is: die verschillende vormen van erkenning, geef ik mijn vrijwilligers ook, in de contacten die ik met hen heb. En zelfs in de contacten met mijn collega’s gebruik ik het ABC nu regelmatig, om dingen voor elkaar te krijgen,’ lacht Leo.

De lessen uit de training hebben even tijd nodig om in te dalen. Maar als dat eenmaal gebeurd is, sta je sterker in alle gesprekken die je voert, vertelt Leo. ‘Ik pas gesprekstechnieken nu heel bewust toe. Ik ben bewust bekwaam, om maar in de termen van Sturen Op Zelfsturing te blijven spreken. Nu nog die laatste stap maken, van het bewuste naar het onbewuste bekwame gedrag. Pas dan zal het helemaal automatisch gaan.’

Wil je ook een training Sturen Op Zelfsturing volgen? Kijk naar ons trainingsaanbod, of stuur een mail naar info@lsta.nl.

Gerelateerde artikelen

Interview met Gejo Duinkerken van Gilde Vakmanschap.
Monique Linthorst vertelt over haar rol als coördinator van de Vrijwillige Thuisadministratie bij Carinova in Deventer.
Tamar Strietman vertelt over haar werk als programmamanager Thuisadministratie, Armoede en Schulden bij Humanitas.