Bouwen aan de kennisdeling van het LSTA

“Snel en makkelijk de informatie vinden die je nodig hebt als coördinator: daar willen we voor zorgen met de kennisbank.”

Programmamanager Gijs Haanschoten vertelt:

In deze rubriek interviewen we mensen die verbonden zijn aan het LSTA. In dit artikel maak je kennis met Gijs Haanschoten, programmamanager van het LSTA. Naast het organiseren van de basistraining, in samenwerking met Nibud, houdt hij zich o.a. bezig met de kennisbank en kennisdeling.

In de kennisbank verzamelen we alle informatie over geldzaken voor coördinatoren. Actuele onderzoeken, relevante artikelen en meer. Met handige zoekfunctie zodat je ook gericht op zoek kunt naar het onderwerp waar je meer van wilt weten.

Even voorstellen

“Sinds oktober 2020 werk ik bij het LSTA.” Gijs duikt meteen het verhaal in van hoe hij in de armoedebestrijding terecht kwam. “Ik ben afgestudeerd op religie en antropologie, en deed onderzoek over het beeld dat moskeebezoekers hebben over armoede. Daardoor kwam ik er eigenlijk pas achter hoe schrijnend veel situaties ook in Nederland soms kunnen zijn. Toen vond ik een maatjesproject, en zo ben ik deze sector ingerold. En ja, wat zegt dat over mij? Ik vind het belangrijk om de wereld een beetje beter te maken, en ik vind het mooi om dingen te begrijpen, de existentiële vragen.”

“Ik vind het heel interessant om alle lagen van dit probleem te zien, en de mensen die bezig zijn met oplossingen, en hoe dat een industrie is geworden. Soms mis ik het echte maatjeswerk wel, het is wel een uitdaging om de mensen bij te staan die er midden in zitten. Voor mijn huidige werk denk ik veel terug aan toen ik zelf coördinator was: wat had ik toen nodig?”

Inspiratie en kennis voorhanden

We gunnen alle coördinatoren toegang tot inspirerende ideeën en handige informatie, om hun eigen initiatief en vrijwilligers verder te brengen. “Toen ik zelf coördinator was, nam ik soms contact op met het LSTA en bezocht ik conferenties. Er waren masterclasses en bijeenkomsten, er werden wijkzorgnetwerken opgezet. De collega’s waar ik mee werkte waren ervaren en leergierig en altijd op zoek naar nieuwe ideeën. De informatie kwam heel versnipperd naar ons toe.”

“Maar het is een drukke baan, je werkt hard. Je hebt én hulpvragers om te begeleiden én vrijwilligers om aan je te binden, en er zit contact met de bijbehorende hulpinstanties aan vast. Ja, zodoende ben je daar veel tijd aan kwijt, en als je dan bij een klein initiatief werkt als enige coördinator, of op vrijwillige basis… om dan nog allerlei webinars op te zoeken, daar moet je wel tijd voor kunnen maken. Voor deze mensen willen we een vertaalslag maken, zodat ze makkelijker en sneller aan kernachtige informatie kunnen komen.” 

Gijs houdt zich daarom o.a. bezig met de nieuwe online kennisbank. “Het LSTA heeft veel onderzoek verricht en lijvige rapporten gepubliceerd. We willen de kennis die er is makkelijker vindbaar maken – dat je even iets kan opzoeken op je telefoon.”

Ieder initiatief zijn eigen weg

Belangrijk is dat alle lokale initiatieven de kennisbank kunnen gebruiken om de weg vooruit te vinden voor hun initiatief. “We willen graag zicht krijgen op de diversiteit van onze achterban, zodat we daar de dienstverlening op aan kunnen passen. De juiste trainingen aanbieden, de juiste topics opnemen in de kennisbank.”

Het is een grote rijkdom dat lokale initiatieven voor vrijwillige schuldhulpverlening zo verschillen in hun doelstellingen, werkwijzen en schaalgrootte, en Gijs hoopt dat het LSTA initiatieven meer bewust kan maken van hun eigenheid. Die vraagt soms om scherpe keuzes en communicatie: “Anders zijn initiatieven voor vrijwilligers in dezelfde vijver aan het vissen, en weten hulpvragers niet waar ze moeten zijn. Kaders geven vrijheid. Waar zit de grens tussen vraagstukken die je zelf oppakt, waarvoor je samenwerking opzoekt of die je doorverwijst?”

De vrijwilligerscoördinatoren hebben het beste zicht op de kaders van hun initiatief, en op deze groep is de kennisbank dan ook gericht.  Blijf dus altijd op de hoogte en kijk geregeld op onze website voor alle relevante informatie. 

Gerelateerde artikelen

Interview met Gejo Duinkerken van Gilde Vakmanschap.
Interview met Leo Böke, coördinator van vrijwilligers die burgers ondersteunen bij geldzaken, voor Buurtteam Amsterdam-West.
Monique Linthorst vertelt over haar rol als coördinator van de Vrijwillige Thuisadministratie bij Carinova in Deventer.