Coördinator Bouwen Mooldijk vertelt

Verhalen uit het netwerk: “Wat je water geeft, groeit”

“Hulpvragers zijn al zo vaak tegen muren aangelopen,” vertelt Bouwen Mooldijk. “Ik kan heel slecht tegen onrecht, en dat heeft mij tot dit werk gedreven.”

In deze rubriek interviewen we mensen die verbonden zijn aan het LSTA. In dit artikel maak je kennis met Bouwen Mooldijk. Hij is medewerker projecten en communicatie bij het LSTA en coördinator Budgetmaatjes Nissewaard.

Bouwen roept op: “coördinatoren, ga de opleiding Sturen of Zelfsturing volgen!” Meer informatie over deze training vindt je hier.

Even voorstellen

“In mijn werkende leven ben ik altijd in de commercie werkzaam geweest, technisch commercieel medewerker zoals dat mooi heette.” Bouwen is van huis uit een techneut, maar zaken rondom armoede trokken altijd wel zijn aandacht. “Als gepensioneerde heb ik daar nu alle tijd voor.” 

Het is leuk om Bouwen te horen vertellen over zijn werk, want hij doet veel verschillende dingen. “Ik heb meerdere petten op in dit werkveld. Ik ben medewerker projecten en communicatie bij het LSTA; met die pet op bel ik veel met lokale achterban om contact te onderhouden. Dat komt samen met wat mijn betaalde werk was: proactief die “markt” benaderen. Nu bel ik bijvoorbeeld om te checken of informatie op de website nog klopt, maar dan vraag je ook gelijk door: hoe ze hun werk doen, hoe dat ging tijdens corona, over de trainingen die ze hun vrijwilligers aanbieden.” Vanuit deze gesprekken is ook het door het LSTA een Corona-protocol gemaakt. Op verzoek van en samen met lokale organisaties!

“De tweede pet die ik op heb is die van coördinator van het project Budgetmaatjes Nissewaard. Dat is een gemeente op de Zuid-Hollandse eilanden.” Het project richt zich op mensen met (dreigende) schulden, heeft 27 vrijwilligers en tot zo’n 35 hulpvragers. 

“Dat is een zelfstandige stichting, maar voor opleidingen haken we aan bij Budgetmaatjes Samen 010, dat is een club in het Rotterdamse met zo’n 150 budgetmaatjes. Voor die club coördineer ik ook alle nascholing en de basistraining.”  

Tot slot – “Nog een vierde activiteit waar ik in zit” – is Bouwen nu heel druk bezig de training Sturen op Zelfsturing op de kaart te zetten, een opleiding die hij hoog in het vaandel heeft en iedereen kan aanbevelen. “Ik ben bezig met hoe we de training kunnen vermarkten. Ik ben ondertussen ook een getrainde master in de coachingspool.” 

Bouwen geeft aan dat al die verschillende verantwoordelijkheden en aandachtsgebieden elkaar mooi versterken. “als ik een lokale organisatie spreek stuur ik vaak informatie mee over hoe we de opleidingen aanpakken bij Samen010, en bijvoorbeeld het coronaprotocol van het LSTA, en informatie over Sturen op Zelfsturing.”

Systematisch onrecht en motivatie 

“Mensen denken heel vaak over mensen met schulden: ‘eigen schuld, dikke bult’.” Zo werkt het niet, legt Bouwen uit. “Iedereen kan het overkomen. Voorbeeld: als de belastingdienst het een met het ander gaat verrekenen ben je compleet de draad kwijt. Als een zorgverzekeraar een betaling niet goed boekt omdat je er geen goed kenmerk bij hebt gezet dan begint de ellende ook wel. Het aanvragen van een bijstandsuitkering duurt lang, tegen die tijd zijn er meestal al schulden ontstaan. “

“In mijn vrije tijd was ik veel bezig met vragen rondom armoede, wereldwijd en lokaal via de kerk. Vragen rondom eerlijke handel, vragen rondom religie, hoe komt het dat de vluchtelingen op Lesbos niet verder komen dan Lesbos? Dat zijn echt macro problemen die je tot micro moet zien te vertalen.” 

Later kreeg Bouwen ook met armoede in zijn naaste omgeving te maken, en zag hij hoe vaak de problemen werden veroorzaakt door de inrichting van de samenleving. “Denk aan het kinderopvangtoeslag drama. Ik kan heel slecht tegen onrecht, en dat heeft mij tot dit werk gedreven.”

“Hulpvragers hebben al zo vaak hun kop gestoten en zijn al zo vaak tegen muren aangelopen dat de motivatie ook soms weg is.” 

Gedragsverandering en complimenten

Bouwen legt uit hoe het helpen van een hulpvrager vaak begint met overzicht scheppen, maar dat er vervolgens vaak moeilijke stappen gezet moeten worden door hulpvragers. “En dan komt zo’n opleiding Sturen op Zelfsturing wel van pas! Daarmee hebben we goud in handen vind ik.” 

Bouwen heeft er veel aan gehad om de training te volgen. “Vroeger als ik iets wilde, ging ik meteen actie ondernemen. Wat ik in die training geleerd heb zijn de zes fases van de cirkel van gedragsverandering, en daarin zat ik vaak in een fase te werken aan oplossingen waar de hulpvrager nog helemaal niet zo ver was. Allerlei ideeën waren mijn ideeën, terwijl degene die een mening moet hebben misschien het probleem nog helemaal niet ziet of zelfs ontkent. Dan is de vraag: is dat duurzaam, blijft dat staan?”

Persoonlijk leerde hij complimenten geven en ontvangen, en trots te zijn op elke stap. “In mijn werk zei ik vroeger altijd: wat er goed gaat hoef ik niet te weten want daar ben ik voor aangenomen, laat me weten als het niet goed gaat want dan kan ik daar iets aan doen. Maar dat betekende dat ik totaal niet met complimenten kon omgaan en ook geen complimenten maakte in de gesprekken die ik met hulpvragers had. Terwijl – als een hulpvrager dan in een week vijf euro had overgehouden – dan is dat een wereldprestatie voor ze. Als je dan zegt ‘joh, dat is hartstikke goed!’, dan zie je ze groeien gewoon! En dat heeft gemaakt dat ik zelf ook beter met complimenten kan omgaan. Wat je water geeft, groeit. 

Leer te sturen op zelfsturing!

“Dus coördinatoren, ga de opleiding Sturen op Zelfsturing volgen. Je krijgt er goud mee in handen! De coachingspool van het LSTA kan behulpzaam zijn daarmee, en ook trainingen faciliteren voor de maatjes.”

Geschreven door: Sylvia Mannaerts

Gerelateerde artikelen

Interview met Gejo Duinkerken van Gilde Vakmanschap.
Interview met Leo Böke, coördinator van vrijwilligers die burgers ondersteunen bij geldzaken, voor Buurtteam Amsterdam-West.
Monique Linthorst vertelt over haar rol als coördinator van de Vrijwillige Thuisadministratie bij Carinova in Deventer.