CPB: Problematische schulden leidt tot toename zorgverbruik

Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft de relatie tussen zorggebruik en problematische schulden onderzocht. Van de conclusie zullen maar weinigen die de praktijk kennen raar opkijken. Want wie herkend niet het beeld dat mensen met grote financiële zorgen vaak veel meer problemen tegen komen zoals somberheid of een groeiend gevoel van eenzaamheid?

Het CPB dook in dit vaak veronderstelde verband tussen schulden en mentale gezondheid door te kijken naar de wanbetalersregelingen bij CAK. Betalingsachterstand in de zorgverzekering is de meest voorkomende schuld. In 2015 waren er tussen de 298.000 en 326.000 mensen met een wanbetalersregeling via het CAK. En vaak heeft deze groep meer schulden of betalingsachterstanden. Door de het zorggebruik van de mensen met een wanbetalersregeling te vergelijken met mensen zonder deze achterstanden wordt zichtbaar wat het effect is van deze schulden. En wat blijkt: gemiddeld stijgen ggz-kosten voor deze groep met 30%, neemt de kans op het gebruik van ggz met 7% toe en de kans op het gebruik van sociale en/of financiële hulpverlening met 40%.

Naast dat problematische schulden een verspilling zijn van menselijk kapitaal hebben problematische schulden ook maatschappelijke consequenties. Een beleid dat deze schulden helpt voorkomen zal op meer dan alleen persoonlijk vlak winst sorteren.

Kijk hier om meer te lezen op de site van het CPB of download de Nederlandse samenvatting hieronder.

Gerelateerde artikelen

Bedia Kas is vrijwilliger bij Budgetmaatjes 010 (onderdeel van alliantiepartner LSTA). Tv-programma’s als Uitstel van Executie en Een dubbeltje op zijn kant hebben Bedia op het spoor gezet van Budgetmaatjes 010. In dit interview deelt ze haar ervaring als schuldhulpvrijwilliger. Bedia vertelt wat haar drijft, waarom persoonlijke aandacht zo belangrijk is en heeft tips voor toekomstige vrijwilligers.
Tijdens de zomerperiode verscheen onze laatste nieuwsbrief. Inmiddels is onze nieuwe website online. Mocht je onze website wel gevonden hebben maar onze nieuwsbrief gemist, klik op deze link om de nieuwsbrief te lezen.
Het LSTA zet zich in om de kwaliteit te verbeteren van de vrijwillige inzet bij mensen met financiële en administratieve problemen. Helpt u mee!? We zoeken een ervaren penningmeester die wil bijdragen aan een slagvaardiger LSTA.
Onlangs organiseerde LSTA zes trainingen Sturen op Zelfsturing voor coördinatoren. ‘Sturen op Zelfsturing’ is een methodiek die is geworteld in motiverende, oplossingsgerichte en progressiegerichte gesprekstechnieken. Het doel is hulpvragers zo effectief mogelijk begeleiden naar financiële (zelf)redzaamheid en een schuldenvrij bestaan. De vierdaagse trainingen vonden plaats in de periode van januari 2020 tot en met april 2021.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.