Economische effecten coronapandemie in breed perspectief

 Verdeling van welvaartDe NOS berichtte eind januari dat het gezamenlijke spaargeld in Nederland nog nooit zo hoog is geweest als in december 2020. De exponentiele toename 42 miljard is een verdubbeling van de gemiddelde toename in 2019. In totaal hebben de Nederlanders gezamenlijk 487 miljard op de bank aan tegoeden staan. 

Daar tegenover staan helaas minder rooskleurige berichten. Trouw schreef over een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances dat 30.000 respondenten telefonisch sprak in landen als Bangladesh, Burkina Faso, Colombia, Ghana en meer. De conclusie: voor veel landen is de coronapandemie vooral een economische crisis. Per land zag 50-80% van de ondervraagden het inkomen teruglopen waardoor dagelijkse maaltijden noodgedwongen overgeslagen moeten worden. In Sierra Leone kwam deze noodgedwongen situatie het hoogst en moet 87% van de respondenten het met minder maaltijden moeten doen. 

In Amsterdam neemt ombudsman Arre Zuurmond afscheid en laat nog een laatste rapport ‘Onzichtbaar’ achter. Een onderzoek naar de meest kwetsbare groep in de coronatijd in Nederland, namelijk de medemens zonder status en rechten in ons land. Naar schatting zijn er ongeveer 10.000 Amsterdammers die geen status hebben in Nederland. Veel schoonmaak en afwasbaantjes zijn gestopt en er is geen vangnet. Schrijnende situaties waar er domweg geen geld voor eten is in Nederland nemen toe terwijl er plannen liggen om het helpen van ongedocumenteerden strafbaar te gaan stellen. Vrij Nederland besluit, activistisch; ‘Wie in Nederland niet aan tafel komt, heeft geen stem’.

Een ander bericht in Trouw, gebaseerd op een publicatie van Oxfam meldde een toename van 540 miljard voor de 10 rijkste miljardairs te wereld. Zo zag bijvoorbeeld de rijkste man in India, de heer Ambani, zijn vermogen iedere vier dagen toenemen met het totaal jaarsalaris van zijn kleine 200.000 werknemers. In een enquête uitgevoerd door Oxfam onder economen in 79 landen verwacht 87% procent van de respondenten een toename van inkomensverschillen in hun land.

Gerelateerde artikelen