Schaamte over armoede houdt het in stand

Arnoud Plantinga van de Tilburg University deed promotie-onderzoek op het gebied van armoede en schaamte, waarmee mensen die het financieel moeilijk hebben vaker te maken hebben. Schaamte houdt armoede in stand. Geld wordt bijvoorbeeld uitgegeven aan zaken die statusverhogend werken in plaats van eerste levensbehoeften. Zo dreigt een vicieuze cirkel van armoede. 

Eén op de zeven Nederlanders blijkt zich te schamen voor zijn of haar financiële situatie. Schaamte zorgt voor sterke negatieve emoties zoals stress, piekeren en een verminderd gevoel van controle. Hierdoor heeft deze groep ook minder sociale contacten. Plantinga onderzocht of het financiële gedrag van mensen met een laag en mensen met een hoog inkomen verschilt. Dat bleek zo te zijn. Door schaamte kopen mensen met een laag inkomen relatief meer statusverhogende producten. Dat zorgt er voor dat de armoede alleen maar groter wordt en daardoor ook de schaamte.

Bekijk het bericht van de Tilburg Universiteit met de link naar het proefschrift: Poor Psychology: Poverty, Shame, and Decision Making, dat Arnoud Plantinga op vrijdag 1 februari j.l. verdedigde.

Gerelateerde artikelen