Sinds kort versterkt Arnoud van der Kolk het team van LSTA als verbinder. Met een hart voor de vrijwilligers in Nederland, zet hij zich graag in voor financiële vrijwilligers en mensen met geldzorgen. Hij richt zich op nieuwe LSTA-partners en het verbeteren van hulp bij lokale inlooppunten.
Verbinder
Als verbinder bij LSTA, richt Arnoud zich op het aansluiten van nieuwe LSTA partners. “Ik ga naar partners toe, en vraag ze of ze met hun kwaliteiten en ervaring mee willen doen in ons netwerk. Dat is onze ‘waar ben jij trots op?’- campagne. In die gesprekken vraag ik ook hoe wij ze vanuit het LSTA-netwerk kunnen ondersteunen.” Dit gaat vooral over de opleidingen van LSTA en de vrijwilligersmodule, waarin een coördinator leert om zijn of haar eigen vrijwilligers op te leiden. Arnoud geeft regelmatig de Train-the-Trainer uit deze Vrijwilligersmodule.
Naast het verbinden van partners focust Arnoud zich op de lokale inloopplekken. Hier komen mensen naartoe met allerlei vragen over lastige formulieren of brieven. “Ik ben bij een aantal inlooppunten langsgegaan, heb met mensen gesproken en gezien hoe dat in zijn werk gaat,” vertelt hij. Nu is hij bezig met het ontwikkelen van trainingen voor vrijwilligers en coördinatoren om de hulp bij inlooppunten te verbeteren.
Connecties in het werkveld
Arnoud begon zijn carrière bij organisatieadviesbureau Berenschot in Utrecht. Naast het advieswerk bij overheden en het bedrijfsleven, was hij actief in de Vogelaarwijken. Dit zijn veertig wijken in Nederland met de grootste sociale problematiek. “Via de Alliantiefabriek, een concept dat wij hiervoor ontwikkelden, verbonden we letterlijk spelers in de wijk aan elkaar.” vertelt Arnoud. “Ik vond het mooi om op die manier iets te kunnen betekenen voor de mensen in de wijk.”
Daarna maakte hij een switch naar de wereld van fondsenwerving en was hij als projectleider en adviseur actief voor verschillende goede doelen. “Voor Kerk in Actie was ik actief, binnen Samen Erop Vooruit. Hier hield ik mij bezig het motiveren en faciliteren van kerken om actief te worden in het signaleren van geldzorgen,” legt Arnoud uit. “Met het doel om mensen toe te leiden naar hulp.” Samen Erop Vooruit stopte, maar hij was nog niet klaar met de problematiek van armoede en geldzorgen. “Ik vind het frustrerend dat we veel dingen ontzettend goed geregeld hebben in ons land, maar dat het niet lukt om dit soort basisbehoeften voor iedereen fatsoenlijk te regelen.”
De stap naar LSTA
De Kerk in Actie was een van de samenwerkingspartijen binnen Samen Erop Vooruit. LSTA is hier ook bij aangesloten. Arnoud raakte in gesprek met Hans Koning, Verbinder bij LSTA. “Toen hij vertelde wat LSTA wil betekenen voor vrijwilligersorganisaties, werd ik meteen enthousiast,” vertelt Arnoud. “Ik vind het mooi om mensen toe te rusten, zodat ze hun rol beter kunnen innemen richting mensen met geldzorgen of hun vrijwilligers. Dat maakt mijn werk waardevol en leuk.” LSTA is een initiatief van Nederland Geldzorgenvrij. Dat is voor Arnoud een interessante organisatie om een beeld te krijgen van wat er speelt op dit gebied. “Hoe kan ik mijn steentje bijdragen om met elkaar meer te betekenen?”
Visie voor LSTA
“Ik geloof er echt in dat we vrijwilligers op inlooppunten of in de thuisadministratie kunnen helpen om hun rol nog beter in te nemen,” vertelt hij. “En dat is volgens mij een onwijs belangrijke rol.” Daarnaast gelooft hij dat LSTA potentie heeft om op veel meer plekken iets te betekenen. Door onder andere alle kennis vanuit de partners weer te delen binnen het netwerk. “Daarmee kunnen we de impact van wat al die organisaties en vrijwilligers doen, nog veel groter maken,” legt hij uit.