Basistraining Coördinatorschap Geldzaken

Hoe coördineer je vrijwilligers actief binnen thuisadministratie, financiële inloop en financiële coaching op een slimme manier? En hoe zorg je ervoor dat jouw deelnemers met lokale samenwerkingspartners zo goed mogelijk geholpen worden?

Samen met het NIBUD en Humanitas ontwikkelde het LSTA deze volledige training voor coördinatoren op zoek naar een solide basis voor het coördinatorschap.

Studielast E-learning (6 modules) 12 uur en twee bijeenkomsten van ieder 3,5 uur.
Opzet 2x drie modules e-learning en twee bijeenkomsten van 1 dagdeel.
Kosten Prijzen op aanvraag.
Aanmelden Mail naar info@lsta.nl

 

“Ik heb meer geleerd over verwijzen en het gebruiken van het netwerk. Ook interessant is het om te horen hoe andere coördinatoren werken, en daarvan te leren. En dat in een prettige en veilige sfeer. Zo was ik in een rollenspel hulpvrager, dat liet me inzien hoe het is als je aan de andere kant zit. Hoe informatie dan soms best onduidelijk kan overkomen”. 

Jelle, coördinator Administratiemaatje bij Vrijwillige Hulpdienst in Eindhoven

Inhoud

Tijdens deze basistraining vorm je een volledig beeld van alle facetten die bij project coördinatie geldzaken komen kijken en raak je geïnspireerd om de werkwijze van jouw organisatie onder de loep te nemen en, indien nodig, te verbeteren.

Deze ‘blended learning’ combineert e-learning modules met twee fysieke bijeenkomsten. Online ga je in eigen tempo aan de slag met de theorie en doe je oefeningen om de theorie te koppelen aan de praktijk van jouw eigen organisatie. Zo vorm je een beeld van de keuzes die jouw organisatie maakt en jullie positie binnen het lokale speelveld. Tijdens de fysieke bijeenkomsten wissel je uit met andere coördinatoren uit het land en ontdek je dat verschillende keuzes leiden tot verschillende typen dienstverlening voor mensen met schulden en stress om geldzaken.

Na het volgen van de Basistraining Coördinatorschap Geldzaken heb je:

  • Een volledig beeld van de taken die komen kijken bij de coördinatie van vrijwilligers actief bij geldzaken.
  • Kennis genomen van het verlammende effect van schulden en armoede op hulpvragers.
  • Een volledig beeld van de processtappen aansturen van vrijwilligers.
  • De keuzes die jouw organisatie maakt en kan maken binnen de lokale samenwerking en wat dit betekent voor jouw rol als coördinator.
  • Kennis genomen van gesprekstechnieken als feedback geven, de fases van gedragsverandering maar ook omgaan met privacy en het meten van output en outcome.

Opzet

  1. De training begint met de eerste drie online modules. Daarin maak je kennis met de inzet van vrijwilligers binnen het sociale domein, de rollen en taken als coördinator en jouw rol binnen ketensamenwerking in jouw gemeente. Te voltooien in eigen tijd gedurende drie weken.
  2. Drie weken na de start van de e-learning komen wij een dagdeel bij elkaar om ervaringen, ideeën en tips uit te wisselen over bovenstaande onderwerpen.
  3. De training vervolgt met de volgende drie online modules: werken met vrijwilligers, werken met deelnemers en verdiepende modules over gesprekstechnieken, privacy en resultaten meten. Te voltooien in eigen tijd gedurende drie weken.
  4. Drie weken na de eerste bijeenkomst komen wij weer een dagdeel bij elkaar om ervaringen, ideeën en tips uit te wisselen over de onderwerpen in de laatste drie modules.

Studielast

De online modules zijn een maand voor de start toegankelijk. Totaal kosten de modules ongeveer 10 tot 12 uur om te doorlopen. De twee groepsbijeenkomsten zijn ieder 3,5 uur (excl. reistijd).

Meer informatie

Deze training is in de lente van 2021 in pilot gegaan onder de naam “Basiscursus coördinatoren”. Vanaf het najaar 2021 is de training onderdeel van ons reguliere aanbod als “Basistraining Coördinatorschap Geldzaken”.

Geïnteresseerd, of heb je vragen? Laat het ons weten via info@lsta.nl! We vertellen je graag meer over deze en andere trainingen, workshops en bijeenkomsten.

Gerelateerde artikelen

Geef jouw vrijwilligers dé solide basis mee voor ondersteuning bij geldzaken.