Zelfmoordpreventie bij Schuldenproblematiek

Hulpverleners leren hoe je suïcidale gedachten bij schuldenproblematiek bespreekbaar maakt.

Luister naar je ¨niet pluis gevoel¨ en neem signalen serieus. Dit zijn belangrijke onderdelen van de training Zelfmoordpreventie bij Schuldenproblematiek.

Dagelijks plegen vijf mensen zelfmoord en belanden veertig mensen op de eerste hulp vanwege een suïcide poging. Mensen met schulden denken tweemaal zo vaak aan zelfdoding dan mensen zonder schulden. In 10 – 15% van de zelfmoorden is er een relatie met financiële problemen.

Schuldenproblematiek zorgt bij de meeste mensen voor stress en zorgen. Ongetwijfeld zullen er tussen onze hulpvragers ook mensen zijn die (soms) denken aan zelfmoord. Hoe merk je dat op? En hoe reageer je wanneer opmerkingen over mogelijke zelfdoding tegen je worden gemaakt?

Na de bijeenkomst hopen we dat je in ieder geval niet schrikt wanneer je hiermee geconfronteerd wordt. Dat je de signalen welke wijzen op mogelijke zelfmoordgedachte weet te herkennen en waarheen je kunt doorverwijzen. Het is dus cruciaal dat professionals en vrijwilligers die in de (vrijwillilge)schuldhulpverlening werken, alert zijn en weten hoe te handelen bij signalen van suïcidaliteit.

StudielastEen workshop duurt een halve dag (3 uren) De training duurt 1 dag en wordt incompany uitgevoerd. Enkele weken na de training volgen 2 digitale terugkommomenten van een uur om het geleerde te evalueren.
KostenPrijzen op aanvraag.
AanmeldenMail naar info@lsta.nl


Praten over de zelfmoordgedachten kan helpen om een andere oplossing te vinden dan de dood. Bovendien kan erover praten helpen om de spanning te verminderen. Maar hoe voer je zo’n gesprek? Veel professionals en vrijwilligers vermijden dit gesprek omdat ze het lastig vinden of niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Wat kun je wel en niet zeggen?

Dit is iets dat je kunt leren. In deze workshop zelfmoordpreventie leer je welke signalen van suïcidaliteit er zijn en geven we je eenvoudige handvatten om in gesprek te gaan. Ook leer je naar welke instanties je kunt doorverwijzen voor de juiste hulp.

Deze 113 training is speciaal ontwikkeld voor een context van schuldenproblematiek en valt onder het Programma Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2022 (zie www.113.nl). Onze trainers zijn binnen dit programma opgeleid om trainingen en workshops te verzorgen.

Over de trainers
Met vijf trainers zijn we vanuit het LSTA opgeleid door Nadja Jungmann en 113, om Samen Minder Suïcide trainingen te geven. We hebben allemaal ervaring in het werkveld van financiële problematiek en vrijwilligerswerk, we zijn werkzaam (geweest) in de Thuisadministratie en kennen de doelgroep. We hebben ervaring met het trainen en begeleiden van groepen en met gesprekstechnieken. Om up to date te blijven, ontvangen we twee keer per jaar een nascholing en intervisie vanuit 113.

Wat ons als trainers onderscheidt, is dat we zelfdoding in ons werk of in naaste omgeving hebben meegemaakt, en deze ervaringskennis (indien van toepassing) kunnen inbrengen. Dit stelt ons in staat om af te stemmen op de groep en ook in te spelen op eventuele gevoelens die tijdens de training naar voren kunnen komen. Het is een onderwerp dat raakt en dat verdient aandacht.      

Benieuwd?
De training kan zowel overdag als in de avonduren worden gegeven en duurt 1 dag (2 dagdelen is in overleg mogelijk). Daarnaast vinden er na een aantal weken een 2 tal intervisies plaats (online). Tijdens de intervisies worden ervaringen met elkaar besproken.

Ben je benieuwd en wil je meer weten?  Neem dan contact op via info@lsta.nl

Bron: https://www.113.nl/

Gerelateerde artikelen

Geef jouw vrijwilligers dé solide basis mee voor ondersteuning bij geldzaken.